En begravelse tager gerne et sted mellem 30 og 60 minutter. Selve den kirkelige handling har som udgangspunkt en række faste punkter som:
- Præludium
- Bøn og læsning fra Bibelen
- Personlig tale til den afdøde
- Jordpåkastelse
- Postludium
Mellem disse faste punkter vil der blive sunget salmer, som I som pårørende til den afdøde selv er med til at vælge.
Hvad afhænger tiden af?
Hos Kronjyllands Begravelsesforretning er vi altid lydhøre over for personlige indslag i forbindelse med begravelsen. Kontakt gerne Kronjyllands Begravelsesforretning Randers eller en af de andre lokale filialer for at høre nærmere om de forskellige muligheder.
Er der tale om personlige sangvalg eller andre tiltag under den kirkelige handling, er det præsten alene, der godkender disse tiltag. Men vi hjælper gerne med at overbringe de forskellige forslag, hvis det måtte være et ønske – eller hvis de særlige tiltag kræver en bestemt service fra vores side.
Omfanget af disse personlige indslag kan påvirke varigheden af den kirkelige handling, ligesom den enkelte præst kan vælge at inddrage flere læsninger fra Bibelen. Der kan derfor være forskel på, hvor lang tid en begravelse varer. Dog plejer den max. at vare 30 til 60 minutter.
Er der forskel på varigheden af en bisættelse og begravelse?
Nej. Den største forskel på en bisættelse og begravelse ligger i, hvordan selve den kirkelige handling afsluttes.
Er der valgt begravelse, bliver den afdøde begravet i en kiste på dét gravsted, der er udvalgt på kirkegården. Jordpåkastelsen sker her ude ved graven, hvorefter kisten sænkes i jorden, og den kirkelige handling afsluttes.
Ved en bisættelse sker jordpåkastelsen inde i kirken, hvorefter kisten føres ud af kirken og sættes ind i rustvognen. Herefter bliver kisten ført hen til det nærmeste krematorium. 7-14 dage efter kan urnen nedsættes på det ønskede sted – eller asken kan spredes ud over havet, hvis det er et ønske.
Du kan læse mere om forskellen på en begravelse og bisættelse her. Artiklen giver også en forklaring på, hvad der sker efter bisættelsen, og hvilke muligheder man har for at nedsætte urnen på forskellige steder.
Hvem er med til en begravelse og bisættelse?
En begravelse er først og fremmest de pårørendes mulighed for at sige et endegyldigt farvel til afdøde. Derfor bør en begravelse også være forbeholdt familie og nære venner til den afdøde.
Er man nærtstående med en pårørende til den afdøde, ses det også gerne som en kærlig gestus at deltage i begravelsen – det kan dog være en svær sondring, hvis man har haft et mere perifært bekendtskab med den afdøde.
Er man i tvivl, er der mulighed for at forhøre sig hos familien, hvad de foretrækker. Alternativt kan man sende en bårebuket sammen med et kort for at udtrykke sin kondolence uden at deltage i selve højtideligheden. Når urnen nedsættes nogle uger efter en bisættelse, vil det som regel kun være den allernærmeste familie, der deltager. Her kan du læse mere om emnet “opførsel til begravelse”, hvis du er i tvivl om, hvordan du bedst muligt viser din kærlighed, medfølelse og forståelse i forbindelse med et dødsfald.
Hvor lang tid tager en mindesammenkomst?
En mindesammenkomst, populært kaldet gravøl, er et frivilligt initiativ, som familien selv arrangerer.
Der er ingen faste regler for, hvordan arrangementet skal tage sig ud. Det kan være alt fra kaffe og kage i forsamlingshuset til et mere festligt arrangement i enten et selskabslokale eller hjemme hos familien – alt efter hvad der har været afdødes ønske. Det kan derfor også være vidt forskelligt, om mindesammenkomsten tager 1 til 2 timer eller varer hele dagen.
Mindesammenkomster er som nævnt et frivilligt initiativ, og der er derfor heller ikke noget krav om, at man partout skal invitere familie og venner til en sammenkomst. Begravelsen kan sagtens slutte ved graven. Er der imidlertid arrangeret en mindesammenkomst, vil præsten annoncere det til sidst i kirkehandlingen.
Skal arrangementet afholdes i et selskabslokale, hjælper vi hos Kronjyllands Begravelsesforretning gerne med at give stedet løbende besked om, hvor mange der deltager i begravelsen, så personalet er forberedt på et større eller mindre antal gæster.