Blomster og kistepynt

I samarbejde med os taler vi om hvilke blomster, der skal bruges, hvad der skal stå på båndet, eller hvad I som pårørende skulle have af ønsker i forbindelse med udsmykningen.

Det er muligt at bestille blomster, kistepynt, kranse, hjerter osv. gennem bedemanden. Ved samtalen aftaler vi, hvilke farver og evt. specielle blomster I ønsker.

Efter højtideligheden ligges blomsterne på det gravsted, hvor den afdøde er blevet begravet eller hvor urnen skal nedsættes. Foregår højtideligheden i en kirke med tilhørende kirkegård, er det kirkegårdens personale der sørger for at flytte blomsterne. Fra alle andre steder er det bedemanden, som sørger for transporten af blomsterne. Det er efter vores opfattelse en naturlig del af den ydelse, vi leverer som bedemænd.

Blomster på kisten

Det er en smuk afslutning på selve gudstjenesten at lade roser falde på kisten, når den sænkes ned i graven, som en allersidste hilsen til den afdøde. Ved bisættelse lægges rosen på kisten, når den står i rustvognen inden den kører væk. Det er ofte røde roser, såkaldte kasteroser, der benyttes ved denne lejlighed.

I dag er der dog flere uskrevne regler og traditioner der har ændret sig og mere er derfor tilladt og accepteret. I dag er blomsterne mere nøje udvalgte og det enkle udtryk er ofte valgt. Blomsterne bliver valgt efter hvem den afdøde var og afspejler dermed vedkommende. Det er heller ikke altid at de røde kasteroser bruges, men derimod en anden blomst der vælges af de efterlades. Ligeledes er det forskelligt hvilke blomster, der bruges til kirkepynt mm.

Til begravelsen kan du give de efterladte blomster fra afdødes have eller egen have. Desuden kan der lægges breve, små perleplader eller andet på kisten ved nedsættelse. Kun fantasien sætter grænser.

1. Hvem giver blomster?

De pårørende der planlægger begravelsen eller bisættelsen, står ofte for at vælge de blomster der skal pynte kisten og kirken. Andre pårørende eller gæster skal som kutyme desuden medbringe blomster. Alle blomster skal enten lægges på kisten eller på gulvet ved ceremonien. Det er som oftest bårebuketter men det kan også være kranse, kors eller hjerter af blomster.

Ofte er det liljen der bruges da den symboliserer en genoprettelse af uskyld, sympati, stolthed og renhed. Det er dog tilladt at vælge lige den blomst der ønskes. Det kan være en idé at vælge blomster i lyse farver, da de symboliserer fred, optimisme og desuden fejre livet der er blevet levet.

2. Hvad er en bårebuket?

En bårebuket er en blomster-opsætning, som ofte bruges til ceremonier som for eksempel begravelser og bisættelser. De fleste bårebuketter har også et bånd påsat, hvor nært knyttede personer har fået broderet en sidste hilsen til afdøde. Bårebuketten bruges på gulvet til ceremonien eller som blomst på kisten til pynt.

Efter ceremonien flytter vi blomsterne til gravstedet eller der hvor urnen nedsættes. Men som nævnt, hvis kirken har tilhørende kirkegård, er det kirkens medhjælpere som sørger for flytningen. Så kan de smukke bårebuketter betragtes efter ceremonien også.

3. Hvad koster en bårebuket?

Bårebuketter kan fås i mange forskellige prisniveauer. Det kommer an på typen af blomster til kister som skal være i bårebuketten og hvor stor en blomsteropsætning der ønskes.

Vi kan hjælpe dig med, at udvælge blomster, brodering på båndet , farver og andet udsmykning som du måtte ønske eller overvejer. Det kan lyde som en simpel ting, at vælge blomster til kister og udsmykning, men i en situation som ved forberedelse og planlægning af en begravelse, der har man ikke altid tænker og overskud til det hele. Så derfor hjælper vi selvfølgelig med, at fortælle og vise de muligheder der er og giver den støtte og viden vi har til valget.

4. Hvad skal der stå på bårebuketten?

Det kan være utrolig svært og følelsesladet og nærmest føles umuligt, at sætte ord på sorgen der følger med, når en af vore kære dør. Det er individuelt hvad der skrives på bårebuketten og det afhænger også ofte af dit forhold til den afdøde. Hvis den afdøde eksempelvis er en kollega eller en bekendt, kan der udtrykkes en hilsen til den afdøde eller nogle kærlige og hjertelige ord til de efterladte. Hvis du modsat har et mere personligt forhold til den afdøde, vil det også være mere naturligt at der på bårebuketten er en mere personlig hilsen.

Der er ofte også mulighed for at sætte symboler som hjerter eller andet på båndet. Dette afhænger dog af hvilken blomsterforhandler der benyttes. Er du i tvivl om hvad der kan lade sig gøre og hvem du skal kontakte? Kontakt din bedemand i Randers og vi kan hjælpe dig igennem hele processen.

Her er nogle ideer til, hvordan man kan udtrykke sig:

 • Hvil i fred
 • Tak for alt
 • For evigt elsket og savnet
 • Elsket og savnet
 • Æret være dit minde
 • Du vil være i vore hjerter
 • Et kærligt farvel
 • Farvel kære ven
 • Du var mit et og alt
 • Jeg vil aldrig glemme dig
 • Tak for alle de gode stunder
 • På gensyn
 • Sidste farvel

5. Hvor bestiller man blomster til en begravelse?

Du kan bestille bårebuketter, kranse og kistedekorationer til den ønskede kiste på flere måder. For eksempel kan du bestille dem gennem os, din bedemand i Randers og omegn, hvor vi hjælper dig igennem hele processen med udvælgelsen og de beslutninger som skal tages, hvis du ønsker det. Du kan også bestille dem online eller hos en, af dig udvalgt, blomsterforhandler og få dem leveret til kirken.