Kronjyllands Begravelsesforretning - Et spørgsmål om tillid

Efterladt: Sådan håndterer du afdødes digitale arv

Afdøde personer kan have flere digitale profiler. Det kan være diverse profiler på de sociale medier som Facebook, Instagram, Google-konto, Twitter blandt mange andre. Her får du en hjælp til, at få styr på den digital arv.

Vi har lavet en tjekliste med en masse af de mest grundlæggende digitale fodaftryk, profiler og abonnementer, som afdøde har, eller kunne have.

Tjeklisten til den digitale arv er selvfølgelig til gratis download. Klik på knappen nedenfor og en PDF åbner op i et nyt vindue i browseren, hvorfra du så kan printe den eller gemme den på din computer.

DOWNLOAD TJEKLISTE

*Tjeklisten er kun vejledende og ikke alle punkter passer til enhver. Vi modtager meget gerne feedback på om der mangler punkter, mangler vejledning eller andre kommentarer.

E-mail og e-Boks kan indeholde vigtige oplysninger

Sociale medier, e-mail og e-Boks er nogle af de steder, du som pårørende kan have brug for at få adgang til, hvis en af dine nærmeste dør.

Mails, billeder eller dokumenter vil du måske gemme, eller også vil du slette profilerne fra nettet, så de ikke dukker op i søgninger, efter din kære er død.

Digital arv: Sådan gør du som pårørende

E-mail og andre konti kræver et brugernavn og en kode for adgang til dem. Kender du ikke koden, kan det blive meget svært, at få slettet profiler eller få adgang til indholdet.

Problemet kommer du i forkøbet sådan:

  • Overvej, hvad du vil gøre med billeder, dokumenter og andet, som du kan støde på, når du skal have adgang til afdødes konti… Læs mere her: Forbrugerrådet Tænk
  • Kontakt virksomhederne bag de forskellige konti ved, at bruge deres kontaktformularer eller email-adresser for, at anmode om at få adgang til eller slette profilen eller kontoen.
  • Danske virksomheder: Er virksomheden dansk, kræver det en skifteretsattest. Den beviser, at du er den retmæssige til at tage hånd om afdødes arv – herunder den digitale arv.
  • Udenlandske virksomheder: Er virksomheden udenlandsk, kræver det ofte dokumentation på, at personen er død for at få lukket kontoen… Læs mere her: Forbrugerrådet Tænk

Sådan anmoder du virksomheder som Facebook, Twitter og Yahoo om lukning af profiler

Som pårørende kan du få adgang til en persons e-Boks, inden personen dør, hvis personen har valgt, at du skal have adgang. Læs mere om Googles og e-Boks’ funktioner, der kan give pårørende adgang personers konto.

 

Kilde: Forbrugerrådet Tænk https://taenk.dk/test-og-forbrugerliv/digitale-tjenester/digital-arv/efterladt-saadan-haandterer-du-afdoedes-digitale